У Луцьку стартував новий культурний проєкт — літературно-гастрономічний клуб «Читаємо ложками». Його мета — поєднати захоплення книжками з відкриттям української кулінарної спадщини. Ініціаторами клубу стали Літературна платформа «Фронтера» та кафе суспільного впливу misto.cafe.
Як повідомили організатори, перша зустріч у межах клубу відбудеться 9 травня о 18:00 за адресою вул. Богдана Хмельницького, 26. Учасники не лише читатимуть, а й смакуватимуть рецепти з українського минулого.
Перша книга — мандрівка в кухню Гетьманщини
Дебютним текстом клубу стане праця історика Олексія Сокирка «Кулінарна мандрівка в Гетьманщину». Автор описує гастрономічні традиції козацької еліти, селянства та шляхти XVII–XVIII століть — від щоденних страв до святкових частувань. Учасники клубу дізнаються:
- що саме їли козаки та шляхта у давнину;
- які рецепти були ознакою статусу та моди;
- як можна сьогодні приготувати страви тих часів.
«Ми вже проводили схожу подію — й вона мала шалений успіх. Люди хочуть пізнавати свою ідентичність не лише інтелектом, а й смаковими рецепторами. Тому ми створили новий формат — не просто книжковий клуб, а простір культурного діалогу», — розповіла проєктна менеджерка “Фронтери” Анна Єкименко-Поліщук.
Старі рецепти — на новий смак
Гастрономічну частину зустрічі втілить команда misto.cafe — шеф-кухар Сергій Федула та шеф-бармен Андрій Аршулік. Вони презентують авторське бачення трьох історичних рецептів і доповнять їх спеціально підібраними напоями. Таким чином, літературне обговорення перетвориться на повноцінну культурну дегустацію.
Учасників клубу чекає не лише інтелектуальна подорож сторінками книжки, а й гастрономічний досвід, що дозволяє краще відчути дух епохи.